Kat Mülkiyeti Nedir? Nasıl Kurulur? Nasıl Doğar?

Kat Mülkiyeti Nedir? Nasıl Kurulur? Nasıl Doğar?


        Kat mülkiyeti; bağımsız bölüm üzerinde kurulan bir mülkiyettir. İnşası tamamlanmış bir yapının; kat, daire, dükkan, büro, depo, mağaza ve mahzen gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanlar üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabilmektedir. 
 
        Kat mülkiyeti nasıl kurulur? 
 
        Kat mülkiyeti,  tek malikin veya taşınmazın paydaşlarının tapu dairesine istemde bulunmasıyla, kat irtifakına dayanılarak veya paylaşma davası sonrasında verilen mahkeme kararıyla kurulabilmektedir.
 
        Ancak, bir yapının sadece bir veya bir kaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamamaktadır. Binanın tamamının kat mülkiyetine konu olması gerekmektedir. Bağımsız bölümlerin her birinin ayrı ayrı kişilere ait olması da gerekmemektedir. Arsanın tek maliki konumunda bulunan kişinin, kat mülkiyetine çevrilmeye uygun olan binayı bağımsız bölümlere ayırmak suretiyle her birine arsa payı tanımlayarak tüm bağımsız bölümlerin tek maliki olması da mümkündür.
 
        Kat mülkiyeti, arsa payı ve ana taşınmazın ortak yerlere bağlantılı bir mülkiyet hakkıdır. Paylı mülkiyet esaslarına göre; bağımsız bölümün değerleriyle orantılı olarak arsada tahsis edilen payı ile bütün kat maliklerinin paylı mülkiyetine tabi ortak yerler üzerinde paylı mülkiyet payı, bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyete ayrılmaz biçimde bağlıdır. Bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyet hakkına sahip olanlar, arsa payına ve ortak yerler üzerindeki paylı mülkiyet payına da sahip olmaktadırlar. Kanuni yönden her ne kadar yalnızca bağımsız bölüm konu olsa da, bağımsız bölümden ayrılması mümkün olmayan arsa payı ile ortak yerler üzerindeki paylı mülkiyet payı da onu izlemektedir.
 
        Kat mülkiyeti nasıl doğar? 
 
        Kat mülkiyeti; tapu siciline tescil ile doğmaktadır.
 
        Kat mülkiyeti kurulurken; aynı katta birbirine bitişik bulunan aynı türdeki birden fazla bağımsız bölüm veya bir yapının iş, otel veya ticaret yeri gibi iktisadi açıdan veya kullanma bakımından bütünlük arz eden birden çok katı veya bölümü, kat mülkiyeti kütüğüne tek bağımsız bölüm olarak tescil edilebilmektedir. 
 
        Kat mülkiyetinin kapsamına; eklentiler, bağımsız bölümler ile ortak yerler ve arsa üzerindeki haklar da girmektedir.
 
        Gayrimenkul Experi Editör





Kocaeli Yabancıya Gayrimenkul Satış Eksperi  Kocaeli Yabancıya Konut Satış Eksperi  Kocaeli Türk Vatandaşlığına Geçiş Eksperi  Kocaeli Maliye Teminatı Eksperi  Kocaeli SGK borç yapılandırma eksperi  izmit yabancıya gayrimenkul satış eksperi  İzmit yabancıya konut satış eksperi  İzmit Türk Vatandaşlığına geçiş eksperi  İzmit maliye teminatı eksperi  İzmit SGK borç yapılandırma eksperi